Inhijsen hoofdoverspanning fietsbrug over de Maas

Publicatiedatum: Dinsdag 12 mei 2020

Op zaterdag 16 mei 2020 wordt de hoofdoverspanning van de fietsbrug Cuijk – Mook op haar plaats gevaren en gehesen. Deze hoofdoverspanning verbindt de aanbruggen die dit voorjaar aan beide zijden van de Maas over de uiterwaarden zijn gebouwd en maakt daarmee feitelijk de fietsbrug compleet. Het was de bedoeling een veilige zichtplek voor geïnteresseerde kijkers te realiseren, zodat deze konden genieten van dit technisch hoogstandje. Vanwege de van kracht zijnde corona-maatregelen  is dit nu helaas niet toegestaan. De installatie van de hoofdoverspanning zal als alternatief live te volgen. Kijk op de pagina Fietsbrug Cuijk - Mook onder het kopje Transport en inhijsen hoofdoverspanning.

Fietsroute en hoofdoverspanning

Tussen Cuijk en Nijmegen wordt een snelle fietsroute aangelegd, het MaasWaalpad. Deze route is nagenoeg gereed. De fietsbrug Cuijk – Mook, over de Maas, vormt een essentieel onderdeel van deze fietsroute. De realisatie van deze brug is een samenwerkingsproject van de provincies Gelderland, Noord-Brabant  en Limburg en de gemeenten Cuijk en Mook en Middelaar. De brug krijgt zowel een fiets- als een voetpad. De bouwcombinatie ZÜBLIN-HSM is verantwoordelijk voor de bouw van de brug waarbij de stalen hoofdoverspanning is gebouwd door het Schiedamse bedrijf HSM. De 147 meter lange en 6 meter brede hoofdoverspanning, gewicht 460 ton, vaart in haar geheel op pontons van Schiedam naar Cuijk. Daar wordt zij op 16 mei 2020 op haar plaats gelegd. Kijk voor afbeeldingen van de brug, de hoofdoverspanning, de vaarroute en de situatietekeningen van het inhijsen op Fietsbrug Cuijk - Mook.

Livestream

In verband met de coronacrisis wordt kijkerspubliek aan zowel de Cuijkse als Mookse zijde geweerd. Tegen kijkers die zich hier niet houden aan wordt handhavend opgetreden.

Omdat het op haar plaats brengen van de hoofdoverspanning een interessant schouwspel kan zijn wordt een livestream verzorgd op zaterdag 16 mei 2020. Volg de livestream op Fietsbrug Cuijk - Mook (kopje Transport en inhijsen hoofdoverspanning). Aan Wijk TV De Valuwe (Cuijk) en GL8 (Mook) is gevraagd een reportage te maken en deze uit te zenden via de eigen lokale omroep. Ter gelegenheid van het ‘sluiten’ van de brug zullen burgemeester en wethouders van de gemeente Cuijk en de gemeente Mook, samen met bouwers en direct betrokkenen een digitale toast uitbrengen.

Snelle fietsroute MaasWaalpad

In de provincies Gelderland en Brabant bestaat al een netwerk van dit soort snelle fietsroutes, zoals het RijnWaalpad, De Liemers en de F59 tussen Oss en Den Bosch.

Via deze route kunnen inwoners van Cuijk, Mook en Middelaar en Heumen veilig, comfortabel en snel op de fiets naar werk en school in Nijmegen en omstreken. De rechtstreekse fietsbrug over de Maas levert fietsers van en naar Cuijk 2,5 km winst op in vergelijking met de route via de A73. Veel forensen en scholieren zullen gebruik maken van de brug. De nieuwe brug heeft ook een recreatieve functie want er is een fiets- en wandelverbinding gelegd tussen de aantrekkelijke regio’s Land van Cuijk en het Rijk van Nijmegen. Het motto van de samenwerkende partijen luidt dan ook: “We maken een mooie en veilige, snelle fietsroute van Cuijk naar Nijmegen. Met een nieuwe  fietsbrug over de Maas wordt de afstand 2,5 kilometer korter. De snelle fietsroute zorgt voor een betere bereikbaarheid van de regio in een gezondere omgeving”.